gerillagorilla

Csinos, elegáns, ír, olvas, beszél

Friss topikok

AZ IGAZI PÁKÓ- egy zavarba ejtő könyv

2008.04.29. 14:44 - gerilla-gorilla

Nem voltam rest, berendeltem online a PÁKÓ könyvét. 2300 magyar forintért talán kapok valamilyen Havas féle bulvárélményt, ami nem fekszi meg gyomromat. Már a beharangozója sejttette, hogy a könyv - amolyan hiánypótlóként - megmagyarázza majd a nigériai médiabohóc bizonyítványát és a kulisszák mögé belesve megértően hümmöghetünk: Áhá, szóval ezért ilyen ez a golyófejű fekete! Az pedig kiváltképp érdekelt, hogy a magyar nyelvvel és annak helyesírásával hogyan birkózik meg Lapite Oludayo, azaz Fekete Pákó!

És miért zavarba ejtő a könyv? Mert olyan őszinte, amire egy körmönfont, számító, hazai celeb képtelen lenne. A magyar celeb ugyanis szépít mindent és nem járatja le magát az olvasók előtt. Pákó nem ilyen: felvállalja bénázásait, butaságait és még sok mást, amit mások bőszen takargatnának.

Kicsit furcsállottam a borítón virító 18-as karikát, de az első oldalak után indokoltnak éreztem a korhatáros megjelölést. Pákó nem hazudtolja meg magát: az ő viagrába mártott agya reggeltől estig a szex körül forog, de erről csakis a nők tehetnek. Ők nem tudnak ugyanis betelni Pákógyerek formás popsijával és az általa totemállatként tisztelt szerszámmal, amit már csokiba is szobortak vállalkozó szellemű cukrászok, s ami annyira kiverte a biztosítékot a Tanár úrnál is. A meglehetősen pajzán, szókimondó stílus végigkíséri a könyv százhatvanegynéhány lapját, miközben rájövünk, hogy ez azért profi munka. Nincs nyoma - talán nem baj - az ékezetek nélküli akcentusnak, de a szerzők hitelesen teremtik meg Pákó kicsit együgyű, de nagyon jóindulatú és szeretnivaló világát. Az afrikai hétköznapok már-már Tom sawyer-i kalandjai, a Magyarországra megérkezés, vagy a Chicago-i afférok, filmbe illő fejezetek. Az ember hangosan is képes felkacagni rajtuk, ami azt jelenti, hogy Lasun Olapite könyve, ha nem is irodalmi Nobel-t hozó alkotás, de azért szórakoztató és tanulságos olvasmány. Akarva akaratlanul sikerült a fordulatokon kívül egy csöpp afrikai korrajzot és magyarországi tükröcskét is felmutatni, amiben megláthatunk saját belsőnkből és előítéleteinkből is valamit. Amit egy magányos, ágról szakadt szerecsennek itthon át kell élnie a beilleszkedéshez, azt Fekete Pákó egészen elképesztő szituációkban át is élte: éhezéstől a kitoloncolás fenyegető rémén át a megveretéseken keresztül a szerelemre és boldogságra találásig. És hősünk révbe ért. A könyv segítségével pedig megfejtettük a titkot: Fekete Pákó minden megnyilvánulása, bohóckodása és botlása arról a kétségbeesett igyekezetről szól, amellyel elfogadtatni próbálja magát egy számára idegen világban, hogy ismerjék és szeressék... Ez a legfontosabb: hogy szeressék, mert Fekete Pákónak erre van igazából a legnagyobb szüksége. Talán ezért keveredik olykor megalázó vagy extrém helyzetekbe, mint például egy Kész átverés show, vagy egy Tomcat féle médiahack.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr24447222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomcat · http://www.bombagyar.hu 2008.04.30. 00:01:03

Azt ne hidd már, hogy tényleg ő írta. Pákót pedig meg lehet próbálni szeretni, meg rádióba meghívni, hálából feljelent. Hamisan. Aztán persze pislog, hogy az ügyészség őellene jár el hamis vád bűntette miatt.

gerilla-gorilla 2008.04.30. 06:39:07

Persze, hogy nem ő. Igazi szerző a belső oldalon.

Zoo 2008.05.17. 18:10:09

a barátnője irta azt mondta ugy hogy mellett ült és diktálta neki

szemi dévisz (törölt) 2008.05.27. 14:33:56


Most kezdtem a könyvet, elég olvasmányos. Van hangulata. Azt hiszem, egy-két óra alatt végigfutom.

tomcat · http://www.bombagyar.hu 2008.06.28. 03:02:08

Egyébként ír arról, mi történt a Bombagyár rádióban?
süti beállítások módosítása